25 augustus 2022

Adviezen voor ondernemers van ondernemers.

Home / Artikelen / Adviezen voor ondernemers van ondernemers.

Overweeg je je eigen bedrijf te beginnen? Wij vroegen aan een aantal succesvolle ondernemers naar het beste advies dat zij ooit hebben gekregen toen zij hun bedrijf startten.   

 Veel van onze cursisten zijn zelfstandige ondernemer. Om uiteenlopende redenen hebben zij ooit keuze gemaakt om zelf te bepalen op welke wijze zij hun werkleven willen inrichten. Sommigen doen ze dit als ZZP-er, anderen hebben een bedrijf met personeelsleden uit de grond gestampt. Wij vroegen een aantal van hen naar het beste advies dat zij ooit hebben gekregen.   

Zeg niet meteen je baan op

Als je eenmaal een idee hebt van wat je je met je bedrijf wilt gaan doen, zet je zelf niet direct onder druk. Neem wat tijd om je doelen, je aanpak, je planning goed door te denken. Bespreek je ideeën ook met mensen in je omgeving, praat met andere ondernemers, ga naar bijeenkomsten van de Kamer van Koophandel. Neem de tijd om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de start van jouw eigen bedrijf. En als je al een salaris hebt, dan zou je kunnen overwegen om tijdelijk je huidige baan en je eigen onderneming te combineren.

Werk achteruit

Dit klinkt misschien als een beetje vreemd advies, maar toch is het verstandig om in je planning te denken aan de eindstreep en van daaruit terug te denken. Probeer de vraag te beantwoorden wanneer jouw klanten tevreden zijn en wat daar allemaal voor nodig is geweest. Op welke wijze ga je nieuwe klanten vinden? Hoe ga je jouw product of service daadwerkelijk verkopen? Hoe ga je zorgen dat jouw klanten terecht kunnen met vragen? Hoe zit het met het administratieve proces? Deze en nog veel meer vragen en antwoorden komen aan het bod als je van achteren naar voren denkt.

"terug plannen en mijzelf hierbij uitdagen om 'de hoe vraag' te beantwoorden, heeft mij enorm geholpen bij het opzetten van mijn business en het inrichten van de commerciële en administratieve processen"

Marlies Haverkotte (34), Eigenaresse Personal Shopper

Blijf weg van glamour en glitter

Je hebt geen exclusieve bedrijfsruimte nodig met een design inrichting, of veel te dure auto waarmee je kunt pronken over het ‘ondernemersleven’ op een exotisch strand. Je hebt alleen een laptop en je gezond verstand nodig. Elke uitgave moet worden gebudgetteerd en goed doordacht over wat het potentiële rendement kan zijn. Je kent ze wel, YouTubers die vol overtuiging jou wijs proberen te maken dat zij de sleutel tot jouw succes hebben en die graag met je delen, uiteraard wel tegen betaling. Laat je niets wijsmaken, je hebt dat allemaal niet nodig om te beginnen met jouw bedrijf. Profiteer van gratis producten en proefabonnementen en vraag adviezen van mensen die het beste met je voor hebben.

Huur tijdelijke specialisten in

Omdat je nu eenmaal niet alles zelf kunt doen, zou je moeten overwegen om zaken uit te besteden. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een website, of webshop en SEO en SEA. Activiteiten waarvan je weet dat ze zich gaan uitbetalen, maar waar jij misschien op dit moment onvoldoende kennis en tijd voor hebt. Natuurlijk kun je hiervoor mensen aannemen, maar wij adviseren je hiermee terughoudend te zijn. Als alternatief zou je bijvoorbeeld andere ZZP-ers kunnen vragen om je te helpen of met een gespecialiseerd bedrijf samen werken.  

Alleen of samen starten

Veel startende ondernemers voelen zich bij het opzetten van hun bedrijf geruster en zekerder als ze het samen doen met een medeoprichter. Denk hier vooraf goed over na. Het kan vertrouwd zijn in de eerste fase om met een medeoprichter samen te werken, maar het betekent ook dat je altijd moet overleggen over de keuzes die je maakt met ‘jouw’ bedrijf. Overleggen met je medeoprichter kost tijd, tijd die je niet kan steken in de zaken die jij belangrijk(er) vindt. Het samen starten van een onderneming heeft ook financiële consequenties. De verdiensten moet je immers delen met je medeoprichter.

Overweeg je samen een bedrijf te starten, kijk dan heel erg goed op welk wijze jouw medeoprichter jou ondersteunt en daarmee de kans op een succes vergroot. Daarnaast adviseren wij om vooraf heel goed af te spreken wie waar voor verantwoordelijk is

Delen om te kunnen vermenigvuldigen

Jouw ervaring om van een idee een succesvol bedrijf te maken, is een interessant en leerzaam verhaal voor andere ondernemers. Documenteer daarom wat je aan het doen bent, waar je tegenaan loopt en hoe je zaken oplost.  Dit zou je bijvoorbeeld in een blog of een podcast kunnen doen. Jouw lessen zullen andere ondernemers in spe helpen. Want ja, je zult fouten maken, geld uitgeven waar je dat niet zou moeten doen en pijnlijke lessen leren, dus waarom zou je anderen niet helpen tijdens hun reis?

Ervaringen van mede ondernemers hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van de cursus ‘Je eigen bedrijf: ondernemerschap’, onderdeel van het Get Skilled pakket. In dit pakket alles over het succesvol opzetten van je eigen bedrijf.

Word een HR professional

Of je nu net begint in het veld of je HR-carrière naar het volgende niveau wilt tillen, deze 5 tips helpen je een succesvolle HR-professional te worden en te blijven.

Lees meer
28 januari 2023
2 minuten
Een gezond leven is een gelukkig leven

Met de toename van stress en angst in de samenleving is het essentieel om te weten hoe je voor je fysieke en mentale welzijn kunt zorgen

Lees meer
27 januari 2023
2 minuten
Maak werk van je loopbaan. 

Loopbaanontwikkeling is een van de meest essentiële onderdelen van een succesvolle carrière, maar wat is loopbaanontwikkeling precies?

Lees meer
12 januari 2023
2 minuten
1 2 3 18
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down