De nieuwe Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. De wet treedt niet eerder dan 2023 in werking en zelfs dat is nog onzeker. Het herhaalde uitstel is niet zonder reden, want de Omgevingswet vervangt een hele lijst aan oude wetten en regelingen die te maken hebben met hoe we met onze leefomgeving willen en kunnen omgaan. Met de komst van deze nieuwe wet gaan er nogal wat zaken veranderen voor overheden en bedrijven. En dat heeft een enorme impact.
De Omgevingswet bevat regels voor het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving. Daar vallen onderwerpen onder als natuur en milieu, maar ook water, wonen, infrastructuur en de inrichting van de ruimte.
Iedere ondernemer die een milieubelastende activiteit gaat starten. Een milieubelastende activiteit is een activiteit die nadelige gevolgen voor het milieu heeft of kan hebben. Denk aan het lozen van afvalstoffen, maar ook het bouwen van een groot nieuw magazijn kan ook een milieubelastende activiteit zijn. Eigenlijk moet iedere ondernemer dus wel iets van de wet afweten. Gelukkig heeft de nieuwe Omgevingswet geen effect op bestaande vergunningen.
āDe voorbereiding van gebiedsontwikkelingen neemt vaak een periode van minimaal een half jaar in beslag, de kans bestaat dat partijen zullen wachten met het opstarten van nieuwe projecten als er op 1 juli geen duidelijkheid is over welk regime per 1 januari 2023 voor die projecten zal gelden."
Minister Hugo de Jong (FD 9-6-2022)
De wettekst bevat meer dan 1000 paginaās dus het is lastig om die in een artikel samen te vatten. Wat belangrijk is voor ondernemers om goed rekening mee te houden is onder te verdelen in 3 punten:
1. Decentralisatie.
Veel verantwoordelijkheden verschuiven van het Rijk en de provincie naar gemeenten. Die maken als vertrekpunt voor hun beleid een Omgevingsplan. Dit bepaalt in grote lijnen ook de toekomst van ondernemers in een gemeente. Ga dus al vroeg in gesprek met de daarvoor verantwoordelijke ambtenaren en politici.
2. Participatie.
Van bedrijven wordt straks een proactieve rol richting gemeente en burgers verwacht. Wie een nieuwe activiteit wil starten, is er zelf voor verantwoordelijk om belanghebbenden daarover te informeren en daarbij te betrekken.
3. Aandachtsgebieden.
Voor bedrijven waar externe veiligheid een rol speelt worden āaandachtsgebiedenā vastgesteld. Binnen die gebieden moet een gemeente afwegen waar extra maatregelen nodig zijn om burgers te beschermen. Omdat het berekenen van de aandachtsgebieden per gemeente kan verschillen, is het nog vaag hoe gemeenten de aandachtsgebieden gaan gebruiken. Zorg daarom dat je als ondernemer goed kunt uitleggen hoe het zit met risicoās en veiligheidsmaatregelen van jouw bedrijf.
Ben je werkzaam bij de overheid, projectontwikkeling, advisering, architectuur en heb je te maken met de Omgevingswet? Dan is het van groot belang om de laatste kennis in huis te hebben. ZK-Academie biedt het online Cursuspakket Omgevingswet aan. Het overzichtelijke cursuspakket bestaat uit verschillende leervormen zoals een Webinar, E-learnings en cursussen. Met een internetverbinding en een laptop, tablet of smartphone kun je waar je maar wilt leren. Bestel het pakket nu zodat je goed kunt voorbereiden op de nieuwe wet. Ā
Of je nu net begint in het veld of je HR-carrière naar het volgende niveau wilt tillen, deze 5 tips helpen je een succesvolle HR-professional te worden en te blijven.
Met de toename van stress en angst in de samenleving is het essentieel om te weten hoe je voor je fysieke en mentale welzijn kunt zorgen
Loopbaanontwikkeling is een van de meest essentiële onderdelen van een succesvolle carrière, maar wat is loopbaanontwikkeling precies?