8 april 2022

Hoe word je een goede leerling?    

Home / Artikelen / Hoe word je een goede leerling?    

Iedereen kan leren, maar een goede leerling zijn is niet voor iedereen even gemakkelijk. En zeker niet met een drukke baan, een gezinsleven en een vol sociaal leven.  

Laten we eerlijk zijn, voor ouders met een druk en vol leven is het vaak lastiger om effectief te leren. Hoe haal je dan toch het gewenste rendement uit je studie-inspanningen? Wij vroegen het aan de cursisten op ZK-Academie en we verzamelden hun tips. Hopelijk helpen deze tips om jou leerdoelen te behalen.

Neem onnodige afleidingen weg:

Afleiding belemmert je productiviteit. Het kost tijd en heel veel aandacht om weer het juiste studiespoor te vinden als je aandacht afdwaalt. Energie die je eigenlijk in je studie wil steken, nietwaar?

Om zo min mogelijk afleiding te hebben, studeer je in een rustige omgeving bijvoorbeeld een bibliotheek. Houd de temperatuur in de gaten; te warm kan slaperigheid veroorzaken, wat niet bevorderlijk is voor de concentratie.

Zorg er ook voor dat u de meldingen van je telefoon, of andere gadgets uitschakelt En vermijd schakelen tussen leertaken en andere taken.

Als ik studeer probeer ik mij af te zonderen van verstorende prikkels. Ik zet een koptelefoon op en sluit mij af.

Marlies, Cursist Veranderende Zorg
Tweet

Maak notities, gebruik bij voorkeur pen en papier:

Als je aantekeningen maakt, ben je actiever met het onderwerp bezig. Dit komt omdat je aandachtiger moet lezen en luisteren als je notities maakt.  

Door aantekeningen te maken hou je bij wat je hebt geleerd en heb je altijd een samenvatting van de belangrijkste informatie bij de hand, die je indien nodig nog even kunt nalezen.

Reserveer tijd om te leren:

Je kunt alle goede bedoelingen van de wereld hebben, maar je zult eenvoudigweg niet alles kunnen leren wat je nodig hebt in een paar gestolen uurtjes gedurende de week.

Maak tijd vrij in je agenda. Hiermee kan je voor elkaar krijgen dat leren een onderdeel wordt van je dagelijkse ritueel.

Zoek actief praktijkervaring:

Je kunt je vast en zeker situaties herinneren waarbij leren-door-doen je hielp om theoretische informatie beter te onthouden. Neem bijvoorbeeld het leren van een andere taal. Je kunt alle boeken lezen en alle lessen volgen, maar er gaat niets boven het daadwerkelijk spreken van de nieuwe taal.

Zoek mogelijkheden in je werk, je sport of je sociaal leven om de lesstof in de praktijk te brengen. Je zult zien dat het werkt. Bovendien zorgt leren in de praktijk ook voor het verbeteren van je softe skills als discipline en doorzettingsvermogen.

Ik werk bij de gemeente Rotterdam. Voor mij werkt het als ik de leerstof direct in de praktijk kan toepassen. Zo volg ik nu een cursus over de nieuwe omgevingswet. Heel actueel bij ons op het stadhuis.
Marlon, Gemeente Ambtenaar
Tweet

Vraag om feedback:

Gebrek aan zelfvertrouwen en angst voor kritiek zijn maar een paar redenen waarom mensen niet altijd even happig zijn om op zoek te gaan naar feedback. Maar denk hier eens over na. Zou het niet nuttig zijn om te horen waar je je kunt verbeteren en hoe je dat het beste voor elkaar kunt krijgen?

Feedback is een uitstekend middel om te toetsen of je op het juiste leertraject zit. Het leidt tot betere leerresultaten en ondersteunt je bij het bereiken van je leerdoelen.

Dus wat houdt je tegen, ga je gang en vraag om wat feedback! En onthoud, het kan je alleen maar beter maken.

Sluit een paar tabbladen in je hersenen:

Ook je hersenen kunnen moe en overwerkt raken. Of je nu tv kijkt, sociale media gebruikt of Facetimet met vrienden, niets put je brein meer uit dan te veel tabbladen in je hersenen open te hebben staan.

Multitasking tijdens het studeren of het afwerken van praktische opdrachten belemmert je vermogen om informatie op te nemen, wat vervolgens leidt tot een slechtere retentie van alles wat je hebt geleerd.

Probeer u in plaats daarvan te concentreren op uw taak en laat multitasking uw prestaties niet negatief beïnvloeden. Hoe? Regelmatig mediteren, studeren wanneer je goed uitgerust bent, korte time-outs inplannen.

Zoek een studiegenoot:

Gedeelde smart is halve smart. Nu willen we studeren niet vergelijk met smart, maar het werkt om met meerdere mensen tegelijk met een cursus of studie te starten.

Het is niet alleen leuker, maar door samen te werken zie je de dingen ook vanuit een ander perspectief, kun je onderwerpen bespreken en kun je elkaars kennis testen.

Bovendien kun je de verschillende studiemethodieken met elkaar delen, uitstelgedrag overwinnen en elkaar verantwoordelijk houden voor het bereiken van elkaars leerdoelen.

Ik was al een paar keer begonnen met een opleiding zorgverlening. Maar op een of andere manier lukt het mij niet om de cursus af te ronden. Tijdens een buurtbarbecue, sprak ik hierover en nu volgen we de opleiding met z'n drieën. Het motiveert enorm en het is nog gezellig ook.
Anna, Wijkverpleegkundige
Tweet

Zet een wekker voor korte pauzes:

Denk je dat ‘binge studeren’, alles in één dag proppen, een goede strategie is? Denk dan nogmaals goed na!

Een veel betere strategie is om na elk half uur tot een uur leren korte pauzes te nemen om wat van de studiespanning los te laten. Dans het eruit, laat de hond uit, ga een stukje fietsen, ren de trap op en af, rek je uit, of doe iets om wat goed voelt.

Probeer TV, sociale media of gamen te vermijden, want dat kan uw hersenen nog verder uitputten. Concentreer je in plaats daarvan op activiteiten die je energie geven of je helpen op te laden.

Probeer verschillende leermethodieken:

Om beter te kunnen leren is het van belang om te weten hoe je het beste kunt leren. Denk na over de methode die het beste bij je past om de leerstof tot je te nemen.

Houd je bijvoorbeeld van het lezen van boeken? Of geeft je de voorkeur de stof tot je te nemen via je laptop of tablet? Of heb je een voorkeur voor podcasts en video’s? En misschien werkt het voor jou het beste om in de praktijk te leren.

Door te verschillende leermethodieken te proberen, zal je uiteindelijk de manier vinden die het beste bij je past.  

Deze tips werken voor veel leerlingen. Uiteraard zijn we nieuwsgierig of ze voor jou ook werken. Of misschien werken voor jou weer andere zaken om je te inspireren en te motiveren tijdens je studie, of cursus. Deel je tips!

Word een HR professional

Of je nu net begint in het veld of je HR-carrière naar het volgende niveau wilt tillen, deze 5 tips helpen je een succesvolle HR-professional te worden en te blijven.

Lees meer
28 januari 2023
2 minuten
Een gezond leven is een gelukkig leven

Met de toename van stress en angst in de samenleving is het essentieel om te weten hoe je voor je fysieke en mentale welzijn kunt zorgen

Lees meer
27 januari 2023
2 minuten
Maak werk van je loopbaan. 

Loopbaanontwikkeling is een van de meest essentiële onderdelen van een succesvolle carrière, maar wat is loopbaanontwikkeling precies?

Lees meer
12 januari 2023
2 minuten
1 2 3 18
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down