6 mei 2022

Kennen en kunnen in het voortgezet onderwijs.

Home / Artikelen / Kennen en kunnen in het voortgezet onderwijs.

In het voortgezet onderwijs wordt kennis vaak opgedeeld en gecategoriseerd zodat leerkrachten gemakkelijker kunnen zien wat er behandeld is. Ook wordt de belangrijkste inhoud regelmatig herzien en getoetst.

Verouderde methode

Het lijkt voor de hand te liggen dat dit belangrijk is. Maar terwijl sommige leerkrachten oproepen tot een op kennis gebaseerd leerplan, beweren anderen dat er te rigide wordt gekeken naar inhoud. De nadruk zou meer moeten liggen op vaardigheden.

De waarde van de focus op kennisoverdracht in het voortgezet onderwijs, heeft de laatste jaren kritiek gekregen. Een aantal scholen experimenteert door af te stappen van strikt inhoudelijke leerplannen en in plaats daarvan vaardigheden als kritisch denken, creativiteit, nieuwsgierigheid, zelfredzaamheid etc. te bevorderen.

De beste manier om kennis te bevorderen is ze te oefenen, terwijl de beste manier om vaardigheden te bevorderen is om zowel vaardigheden als kennis samen te oefenen en te toetsen.

Ronald, 39 Leerkracht in Leiden
Een betere evenwicht

Er zijn goede argumenten voor een beter evenwicht tussen kennis en vaardigheden; leerplannen die sterk op vaardigheden gericht zijn, kunnen de waarde van kennis verwaarlozen. In de praktijk zijn vaardigheden niet volledig overdraagbaar als er geen domein gerelateerde kennis wordt aangeboden aan de leerling.

Steeds meer leerkrachten in het voortgezet onderwijs zijn zich hiervan bewust. Zij toetsen niet alleen wat de leerling leert maar ook hoe de leerling leert. Zij zien de waarde van de toets niet alleen in de uitslag, maar vooral in het inzicht voor de leerling om het eigen leerproces beter te sturen. Belangrijk hierbij is om reflectie en zelfsturing te stimuleren. Dit kan door na de toetsing reflectievragen te stellen en feedback en feedforward te geven.   

Kennis heeft alleen waarde als die toepasbaar is, anders is kennis ballast.      

ZK-Academie biedt een uitgebreid pakket cursussen op het gebied van voortgezet onderwijs. Wacht niet langer en bekijk het aanbod op onze site.

Word een HR professional

Of je nu net begint in het veld of je HR-carrière naar het volgende niveau wilt tillen, deze 5 tips helpen je een succesvolle HR-professional te worden en te blijven.

Lees meer
28 januari 2023
2 minuten
Een gezond leven is een gelukkig leven

Met de toename van stress en angst in de samenleving is het essentieel om te weten hoe je voor je fysieke en mentale welzijn kunt zorgen

Lees meer
27 januari 2023
2 minuten
Maak werk van je loopbaan. 

Loopbaanontwikkeling is een van de meest essentiële onderdelen van een succesvolle carrière, maar wat is loopbaanontwikkeling precies?

Lees meer
12 januari 2023
2 minuten
1 2 3 18
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down