11 augustus 2022

Krappe arbeidsmarkt drukt dienstverlening gemeente.

Home / Artikelen / Krappe arbeidsmarkt drukt dienstverlening gemeente.

Hoewel afgelopen jaar het aantal medewerkers werkzaam bij gemeenten steeg, is dit niet voldoende gebleken om de druk op het groeiende takenpakket van gemeenten te verminderen en opgelopen achterstanden in te lopen, zo bleek uit de recente gepubliceerde Personeelsmonitor Gemeenten van A&O fonds Gemeenten (link naar monitor).  

Verwachtingen

172.500 medewerkers waren op 31 december 2021 in dienst bij alle gemeenten. Daarmee is voor het 6e jaar op rij sprake van groei in de gemeentelijke personeelsbezetting. Maar liefst 66% (2020: 47%) van de gemeenten verwacht dat de bezetting verder zal toenemen. Hoe dat zal gaan is voor een groot deel afhankelijk van het verloop van de oorlog in Oekraïne of er in het najaar een nieuwe coronagolf komt en of er al of niet bezuinigingen op gemeenten afkomen.

Personeelstekort

In 2021 was 19% van de gemeentelijke vacatures moeilijk vervulbaar. Personeelstekort voor de functiegebieden ruimtelijke ordening/milieu, automatisering/ICT en welzijn/ jeugdzorg belemmerden gemeenten - net als in 2020 - in de uitvoering van het werk. De verwachting is dat dit ook de komende jaren lastig blijft.

Uitstroom van vooral jonge medewerkers

De uitstroom neemt toe en de stijging lijkt zelfs te versnellen. Ruim de helft van de uitstromers nam vrijwillig ontslag. Deze medewerkers gaan naar een andere gemeente (55%) of een andere overheidsorganisatie (28%). De uitstroom nam vooral toe in de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar. Voor deze jonge medewerkers is de belangrijkste reden van uitstroom onvoldoende carrièreperspectief en doorgroeimogelijkheden.

Geen actief beleid om jonge medewerkers te behouden

Wat opvalt is dat 62% van de gemeenten geen actief beleid heeft om jonge medewerkers te behouden, terwijl een groeiend aantal (22%) belemmeringen ervaart bij het aannemen van jongeren. In deze krappe arbeidsmarkt hechten gemeenten nog steeds veel waarde aan (gemeentelijke) werkervaring in plaats van het kijken naar de skills van de kandidaat.

Uitdagingen aan gaan

Om aan de personeelstekort uitdagingen het hoofd te bieden, zullen gemeenten meer en meer overwegen om nieuwe medewerkers zonder gemeentelijke ervaring aan te nemen. Daarnaast zullen gemeenten een beleid moeten ontwikkelen dat (nog) meer is gericht op personeelsbehoud en duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. Belangrijke voorwaarden hierbij is het zichtbaar maken van interne doorstroommogelijkheden en de bijbehorende opleidings- en ontwikkelingspaden.  

ZK-Academie en gemeenten

Speciaal voor gemeenten ontwikkelde ZK-Academie samen met haar kennispartners de Opleiding Gemeente. Download hier de informatie brochure.

Word een HR professional

Of je nu net begint in het veld of je HR-carrière naar het volgende niveau wilt tillen, deze 5 tips helpen je een succesvolle HR-professional te worden en te blijven.

Lees meer
28 januari 2023
2 minuten
Een gezond leven is een gelukkig leven

Met de toename van stress en angst in de samenleving is het essentieel om te weten hoe je voor je fysieke en mentale welzijn kunt zorgen

Lees meer
27 januari 2023
2 minuten
Maak werk van je loopbaan. 

Loopbaanontwikkeling is een van de meest essentiële onderdelen van een succesvolle carrière, maar wat is loopbaanontwikkeling precies?

Lees meer
12 januari 2023
2 minuten
1 2 3 18
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down