16 november 2022

Mannen en vrouwen op de werkvloer: De vooroordelen

Home / Artikelen / Mannen en vrouwen op de werkvloer: De vooroordelen

Vooroordelen op grond van geslacht vormen een belemmering voor vrouwen op de werkplek. Of het nu opzettelijk of onbewust is, vooroordelen maken het moeilijker voor vrouwen om aangenomen en gepromoveerd te worden en hebben een negatieve invloed op hun dagelijkse werkervaringen.

Onbewuste vooroordelen hebben we allemaal. Onze hersenen nemen nu eenmaal meer informatie op dan ze kunnen verwerken. We vertrouwen dus onbewust op mentale snelkoppelingen om de wereld om ons heen eenvoudig te maken, te begrijpen en te handelen. Om dit voor elkaar te krijgen baseren wij ons op stereotypen.

Soms zijn deze mentale snelkoppelingen nuttig en ook gewenst. Als je bijvoorbeeld in het bos bent en er komt een dier op je af rennen, dan denk je niet eerst na of het dier bedreigend voor je is of niet, je velt een snel oordeel en handelt vervolgens. Snel oordelen als het gaat over mensen kan echter schadelijk zijn.

Experts aan de vooraanstaande Harvard Universiteit ontwikkelden de zogenaamde IAT (Impliciete Associatie Test). De test helpt om beter te begrijpen welke vooroordelen we hebben. Het onderzoek van de Harvard experts leverde verontrustende inzichten op. Zo bleek dat 76% van de deelnemers aan het onderzoek, ongeacht hun eigen geslacht, mannen associeert met carrière en vrouwen met het gezin. En 75% van de deelnemers aan het onderzoek heeft een voorkeur voor blanken boven gekleurde mensen en dit geldt zelfs voor de helft van de gekleurde deelnemers aan het onderzoek. Als je deze cijfers op je in laat werken, is het op zijn minst verontrustend. Het is niet makkelijk om te erkennen dat iedereen vooroordelen heeft, ook jij. 

We moeten ons ook realiseren dat vooroordelen op grond van geslacht schadelijk zijn en we moeten leren hoe we vooroordelen in de praktijk kunnen tegengaan. Dus vaker wat langer stilstaan om vervolgens bewuster keuzes te maken en weloverwogene beslissingen te nemen. Of je uitspreken als je bevooroordeeld gedrag bij anderen ziet.

We zijn aan onszelf en elkaar verplicht om met z’n allen het probleem van vooroordelen op grond van geslacht op te lossen. En geloof me, het is niet alleen moreel juist om dit te doen het is ook zakelijk verstandig. Werknemers in teams met een diverse samenstelling zijn veel meer betrokken en werken ook nog eens harder. Ook is aangetoond dat bedrijven met meer vrouwen aan de top een beter personeelsbeleid hebben en mede daardoor betere resultaten boeken. Kortom, er zijn alleen maar winnaars als we de talenten en ideeën van iedereen benutten, ongeacht geslacht.

Meld je aan voor de ZK-Academie nieuwsbrief (onderaan de website) en ontvang geheel gratis de cursus Vooringenomenheid op grond van geslacht.

Word een HR professional

Of je nu net begint in het veld of je HR-carrière naar het volgende niveau wilt tillen, deze 5 tips helpen je een succesvolle HR-professional te worden en te blijven.

Lees meer
28 januari 2023
2 minuten
Een gezond leven is een gelukkig leven

Met de toename van stress en angst in de samenleving is het essentieel om te weten hoe je voor je fysieke en mentale welzijn kunt zorgen

Lees meer
27 januari 2023
2 minuten
Maak werk van je loopbaan. 

Loopbaanontwikkeling is een van de meest essentiële onderdelen van een succesvolle carrière, maar wat is loopbaanontwikkeling precies?

Lees meer
12 januari 2023
2 minuten
1 2 3 18
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down