Verschil tussen e-learning en micro-learning
22 september 2020 

Verschil tussen e-learning en micro-learning

Je hebt er vast wel eens van gehoord: e-learning en micro-learning. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt en er enige overlap is tussen de twee, verwijzen ze eigenlijk naar verschillende dingen. In dit artikel leggen we je het verschil uit tussen e-learning en micro-learning.

E-learning

E-learning wordt soms elektronisch, online of digitaal leren genoemd en is een vorm van leren waarbij gebruik wordt gemaakt van een computer of andere soortgelijke technologie. Hoewel e-learning niet per se een online element nodig heeft, wordt content tegenwoordig meestal via internet geleverd. Terwijl de digitale wereld zich blijft ontwikkelen en uitbreiden, geldt dat ook voor e-learning, dat in toenemende mate wordt gebruikt op scholen, universiteiten en bedrijven om personeel op een gemakkelijke en kosteneffectieve manier op te leiden.

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van e-learning is dat het tijd en geld bespaart doordat er minder klassikale training nodig is. Er zijn echter nog veel meer voordelen. E-learning kan het voor bedrijven gemakkelijker maken om de leervoortgang van hun werknemers bij te houden, aangezien programma's gegevens kunnen verzamelen en vastleggen, die kunnen worden gebruikt om trainingsmateriaal te analyseren en te zien wat wel en niet werkt. Het stelt medewerkers ook in staat om te leren waar ze ook zijn en op een tijdstip dat hen uitkomt. Het is niet langer nodig dat iedereen op hetzelfde moment op dezelfde plek is.

Micro-learning

Micro-learning is een vorm van leren waarbij onderwerpen worden opgesplitst in hapklare stukjes, die beter passen bij het leervermogen van het menselijk brein. Zoals we in eerdere berichten hebben vermeld, hebben mensen in deze moderne wereld nu een kortere aandacht spanne dan een goudvis, dus het is belangrijk om training te geven in gemakkelijk te consumeren segmenten, in plaats van grote hoeveelheden informatie die de leerling gemakkelijk kunnen overweldigen.

Hoewel het concept van micro-leren geen elektronische levering vereist, dragen digitale apparaten zeker bij aan de effectiviteit van dit soort leren. Micro-learning kan op verschillende manieren worden aangeboden, van video's op laptops tot games op apps voor mobiele telefoons. Dankzij deze flexibiliteit past het bij wat bekend staat als de “just-in-time” -benadering van leren, waarbij training precies kan worden gegeven wanneer en waar het nodig is in plaats van in lange, mogelijk niet-contextgebonden blokken.

Het geeft ook controle aan de eindgebruiker, waardoor leerlingen kunnen kiezen wanneer, waar en hoe ze leren. Ze kunnen op weg zijn naar een vergadering en moeten hun presentatievaardigheden snel opfrissen of ze kunnen op het punt staan ​​een bouwplaats te betreden en hebben een opfrissing nodig van gezondheids- en veiligheidsvoorschriften – het belangrijkste bij micro-learning is dat het snel gaat en overal gemakkelijk toegankelijk.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down