8 augustus 2022

Weer op streefgewicht en nu?

Home / Artikelen / Weer op streefgewicht en nu?

Zo het is gelukt om die vakantiekilo’s kwijt te raken, je zit weer op je streefgewicht? Gefeliciteerd! Nu breekt er een uitdagende fase aan: op gezond gewicht blijven. Dat doe je door gezond te blijven eten, veel te bewegen en door je gewicht in de gaten te blijven houden.

Je zult minder moeten gaan eten dan voordat je begon met afvallen. Een slanker lichaam heeft namelijk minder calorieën nodig. Het kost je lichaam bijvoorbeeld minder energie om warm te blijven of om in beweging te komen. Als je op je streefgewicht zit, heeft je lichaam dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven. Hieronder lees je hoe jij in balans blijft.

Wegen is de manier om te controleren of je gewicht goed blijft. Het is voldoende om 1 keer per week op de weegschaal te gaan staan. Weeg steeds op hetzelfde tijdstip van de dag met zo min mogelijk kleding aan. Of weeg jezelf met steeds min of meer dezelfde kleding. Als je gewicht stijgt is het belangrijk om opnieuw naar de balans te zoeken. Probeer dan gezonder en minder te eten en blijf bewegen.

Ook het regelmatig bijhouden van je voeding en beweging geeft inzicht: in hoeverre lukt het je nieuwe leefstijl vol te houden en zijn er nog eventuele verbeterpunten? Dit hoeft niet dagelijks, maar probeer dit bijvoorbeeld eens per maand bij te houden.

Mensen die veel bewegen nadat ze zijn afgevallen, kunnen makkelijker hun nieuwe gewicht vasthouden. Blijf daarom ten minste 60 minuten per dag bewegen. Dit is meer dan de standaard aanbeveling voor beweging. Denk niet alleen aan sportactiviteiten, maar kijk ook hoe je je beweging in je dagelijkse routine kan vergroten.

Op gewicht blijven nadat je bent afgevallen is een uitdaging. Het kan lastig zijn om niet terug te vallen in je oude eet- en beweeggewoonten. Hoe langer je je nieuwe leefstijl en lichaamsgewicht volhoudt, hoe makkelijker het wordt. Probeer voor regelmaat en routine in zowel je bewegings- als voedingspatroon te zorgen.

Zorg er tot slot voor dat je de sociale steun behoudt die je ook tijdens het afvallen kreeg. Het is immers makkelijker om samen aan een gezonde leefstijl en een gezond gewicht te blijven werken dan alleen. Eigenlijk gelden hier dezelfde tips voor als voor bij het afvallen. En vergeet ook nu niet om jezelf regelmatig een compliment te geven.

Kan je wel wat hulp gebruiken om gezond te blijven eten? Vind inspiratie op het ZK-Academie met het Cursuspakket Gezond en Fit. Het Cursuspakket Gezond en Fit is bedoeld voor iedereen die actief aan een gezonder leven wilt werken. Wil jij tips in hoe je om moet gaan met stress? Wil jij beter worden in mindfulness? Een gezonder eetpatroon ontwikkelen? Of gewoonweg meer leren over een gezonder levensstijl en praktische tips leren? Deze cursus ideaal voor jou!

Word een HR professional

Of je nu net begint in het veld of je HR-carrière naar het volgende niveau wilt tillen, deze 5 tips helpen je een succesvolle HR-professional te worden en te blijven.

Lees meer
28 januari 2023
2 minuten
Een gezond leven is een gelukkig leven

Met de toename van stress en angst in de samenleving is het essentieel om te weten hoe je voor je fysieke en mentale welzijn kunt zorgen

Lees meer
27 januari 2023
2 minuten
Maak werk van je loopbaan. 

Loopbaanontwikkeling is een van de meest essentiële onderdelen van een succesvolle carrière, maar wat is loopbaanontwikkeling precies?

Lees meer
12 januari 2023
2 minuten
1 2 3 18
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down